Jezik

eng

Pratite nas

Ivan Karl / Foto: Tijana Rajković

Ivan Karl / Foto: Tijana Rajković

Ivan Karl / Foto: Tijana Rajković49. FEST je festival presedana. Kalendarski će se desiti u maju mesecu, kada mu nije termin, sa limitiranim kapacitetima dvorana, sa malo gostiju iz inostranstva. U stvari najveći presedan i podvig je što se Beogradski FEST održava. U godini u kojoj je Berlin bio dostupan na internetu, a Kan odložen.

Da ne zaboravimo, 48. FEST je bio poslednji međunarodni filmski festival pre korone, da se ne zaboravi, FEST je sada prva smotra filma koja se na konvencionalan način održava u vreme korone. Proći će u radnoj atmosferi, bez pompe, fanfara, svetkovina. Gledaćemo filmove, navijaćemo za filmove i bioskope koji su pretrpeli psihološki i ekonomski udar, postali kolateralna šteta kovida.

Doba je grozne pandemije kakvu smo nekada viđali na filmu, a sada je živimo uživo. Ta takozvana nova realnost je kod nekih dovela u pitanje dalje konzumiranje filmova na velikom platnu i olako najavila brzi trijumf striming platformi. Neće biti, neće se desiti. Bioskope nisu poremetili mali i veliki ratovi, neće ih poremetiti ni korona.

Imamo odlične filmove, entuzijazam, energiju i optimizam. Slogan 49. FEST-a je istoimeni film Roberta Zemekisa, prikazan na 16. FEST-u kada ga je pred prepunom salom Sava Centra najavio Emir Kusturica. Ove godine u toj velikoj kući FEST-a na svakoj projekciji biće najmanje 500 gledalaca u zavisnosti od epidemiološke situacije i stava Kriznog štaba.

Dobrodošli na 49. FEST i povratak u budućnost. Tamo nas sledećeg februara čeka jubilarni 50. FEST.

Ivan Karl

Gradski sekretar za kulturu i Predsednik Odbora FEST-a

Uz posebnu zahvalnost prijatelju

 
MEDIJSKI PARTNER