Jezik

eng

Pratite nas

Ivan Ikić: „Oaza“ je film o potrebi čoveka da gospodari svojom slobodom

Osmog dana 49. Međunarodnog filmskog festivala - FEST, koji se održava u organizaciji Centra Beogradskih festivala - CEBEF, u petak 14. maja, na konferenciji za medije u Kombank dvorani govorili su članovi ekipa filmova „Oaza”, „Lihvar”,  i „Prolećna pesma”.

Ivan Ikić, reditelj i scenarista filma „Oaza”, povodom srpske premijere ovog ostvarenja je rekao: „Ovo je film o potrebi čoveka da gospodari svojom slobodom. To je jedino što je svima nama dato rođenjem, a nekako zaboravimo da to posedujemo. Ali film je i o drugim stvarima, pre svega o ljubavi, o neskrivenim emocijama koje bujaju, koje smo u današnjem svetu potpuno eliminisali i zaboravili da postoje. Mi ih vešto prikirivamo u svom svakodnevnom nastupu i gradimo maske, koje ne dozvoljavaju da te emocije izađu”. Ikić je prokomentarisao i šta za njega znači FEST: „U mom slučaju to je nešto jako nostalgično i vezano je za period mog filmskog odrastanja. To je emocija koja traje”.

Nemanja Ćeranić, reditelj filma „Lihvar”, govorio je o osobenostima zelenaša Mundira, glavnog lika u filmu: „U pitanju je poprilično težak posao, koji je poprimio neku drugačiju formu danas. U tom poslu postoji tradicija kroz istoriju, ali danas je to potpuno drugačije. On želi da se promeni, ali mu okolnosti to ne dozvoljavaju. On je u sivoj zoni, u kojoj pokušava da se izvuče, ali očigledno ga put vodi na neku potpuno drugačiju stranu”. O doživljaju svetske premijere na FEST-u, reditelj je dodao: „Treme nema, ali tu je uzbuđenje. Super je što smo u Glavnom takmičarskom programu, na čemu smo zahvalni FEST-u”.

Rediteljka Natalija Avramović je govorila o iskustvu rada na filmu „Prolećna pesma”, u kome je učestovala i kao producentkinja i koscenaristkinja: “Samo pisanje scenarija je bilo jako katarzično, i ono me je oslobodilo svih emocija koje sam imala u prethodnom periodu. Znala sam da ovaj film treba da snimim što pre, dok je sve to još uvek živo i stvarno u meni. Snimanje je trajalo samo devet dana, u tri  grada i dve države. Tempo je bio naporan, ali ja sam verovala u ovaj film i priču, i s puno entuzijazma sam radila sve što je trebalo da se uradi”.

U subotu, 15 maja, reprizno će biti prikazani filmovi „Jazavac pred sudom: With the Badger on Trial” (9h u Domu omladine Beograda), „Lihvar” (9h u Kombank dvorani), „Oaza” (11:30 u Kombank dvorani), Prolećna pesma” (11:30 u Domu omladine Beograda), kratki film„Varnica“ (9h u Kombank dvorani, pred projekciju filma „Lihvar”), i „Zora” (14h u bioskopu Cineplexx Galerija Belgrade).

Uz posebnu zahvalnost prijatelju

 
MEDIJSKI PARTNER