Jezik

eng

Pratite nas

Održana završna konferencija za medije 49. Međunarodnog filmskog festivala – FEST

Na završnoj konferenciji za medije 49. Međunarodnog filmskog festivala - FEST, održanoj u nedelju, 16. maja u Kombank dvorani, govorili su Ivan Karl, sekretar za kulturu Grada Beograda i predsednik odbora FEST-a, Damir Handanović, direktor CEBEF-a i potpredsednik festivalskog odbora, Jugoslav Pantelić, umetnički direktor FEST-a, i Darja Bajić, producentkinja festivala.

Ivan Karl, sekretar za kulturu Grada Beograda, o 49. festivalskom izdanju je rekao: „Ovaj FEST je dobra timska i pokazna vežba, kako u uslovima korone može da se organizuje filmski festival na konvencionalni način. Sa projekcijama u bioskopu, sa gostima, sa bazičnom festivalskom atmosferom. Ovogodišnji FEST je bio jedini festival u ovom delu Evrope i sveta koji zaista liči na filmski festival. Važno je da se i nakon FEST-a nastavi povratak publike u bioskop, jer bez bioskopa nema festivala”. Karl je najavio i veliki jubilej naredne godine: „Nadam se da ćemo na 50. festu raditi u još relaksiranijim uslovima. Taj festival će zaista biti ispit generacije, za sve nas koji činimo festivalski tim”.

Damir Handanović, direktor CEBEF-a, na konferenciji za medije je rekao: „Želeo bih svima da se zahvalim:  gostima, žiriju, novinarima i pre svega publici, koja nas je svojim prisustvom na filmskim projekcijama i ove godine podržala. Takođe se zahvaljujem  gospodinu Jugoslavu Panteliću koji je više od 70 filmskih ostvarenja, što domaće, što evropske i svetske kinematografije vratio u naše bioskope, i posebno ističem važnost našeg PostFESTum programa, koji se od 17. do 23. maja održava u Domu omladine Beograda i bioskopu Cineplexx Ušće Shopping Center. Zahvaljujem se i zaspolenima CEBEF-a na saradnji, Gradu Beogradu i Republici Srbiji za odgovoran odnos prema građanima, jer smo u mogućnosti da se zahvaljujući vakcinaciji vratimo normalnom životu, pa i kulturnim manifestacijama.”

Jugoslav Pantelić, umetnički direktor FEST-a, izrazio je zadovoljstvo ovogodišnjim festivalskim izdanjem: „Uspeli smo da privedemo kraju FEST, sa svim karakteristikama festivala koji se održava u mirnodopskim uslovima. Prošla godina je bila loša za mnogo stvari, ali kada je u pitanju film, ona je bila dobra. Mislim da je publika to mogla prepozna u programima ovogodišnjeg FEST-a. Zahvaljujem se svim ljudima koji su, uprkos situaciji koja vlada u njihovim zemljama, došli ovde da budu s nama, što nije bila tako jednostavna odluka. 

Darja Bajić, producentkinja festivala, povodom završetka 49. FEST-a je rekla: „Zahvaljujem se prvenstveno festivalskom timu, koji je zaista predano i neumorno, kao i svake godine, dao svoj maksimum. Naročito mi je drago što u festivalskom timu imamo mnogo mladih kolega, za koje verujemo da će u narednim godinama nastaviti da rade za FEST. Hvala publici što nam je i ove godine poklonila poverenje, i što ste nam pomogli da napravimo festivalsku atmosferu po kojoj je FEST i poznat”.

Predrag Azdejković, direktor Merlinka festivala i predsednik žirija Merlinka nagrade, posebno je skrenuo pažnju na užu selekciju tri najbolja filma s kvir tematikom u programima ovogodišnjeg FEST-a: „Vodim te sa sobom” rediteljke Hajdi Irving, „Supernova” Harija Makvina, i „Polje Maka” Ežena Žebelanua, koji je dobio nagradu „Merlinka”. Azdejković je pročitao obrazloženje nagrade, u kome stoji da je ovo „izuzetno precizno ispričana priča o homoseksualcu i njegovoj borbi za opstanak u represivnom društvu”, koja je istovremeno „i demistifikacija mačizma patrijarhata, ali i suptilan a britak komentar pozicije jedne zemlje istočnog bloka u Evropskoj uniji danas”. Žiri Merlinka nagrade činili su Dragan Jovićević, Milan Aranđelović, i Predrag Azdejković.

Od 17. do 23. maja 2021. biće održan i program „PostFESTum” koji će obuhvatiti projekcije 33 filma iz redovnog festivalskog programa. Usled specifičnih okolnosti održavanja FEST-a zbog pandemije i smanjenog kapaciteta bioskopskih dvorana, najpoznatiji domaći filmski festival ove godine želi da izađe u susret svojoj vernoj publici, kao i svima onima koji nisu uspeli da pogledaju svoje filmske favorite tokom prethodnih dana. PostFESTum će se održavati u Domu omladine Beograda i bioskopu Cineplexx Ušće Shopping Center, a satnicu programa PostFEST-um možete pogledati na sajtu festivala na linku: https://www.fest.rs/upload/document/postfestum_-_dom_omladine_beograda_i_cineplexx_ue.pdf

Uz posebnu zahvalnost prijatelju

 
MEDIJSKI PARTNER