Jezik

eng

Pratite nas

Žiri Glavnog takmičarskog programa

IGOR ĐORĐEVIĆ

GLUMAC, SRBIJA, PREDSEDNIK ŽIRIJA

Igor Đorđević (1978) je pozorišni, filmski i televizijski glumac i profesor glume na Fakultetu savremenih umetnosti u Beogradu. Glumu je diplomirao na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, u klasi prof. Vide Ognjenović. Od 2002. je stalni član Narodnog pozorišta u Beogradu i godinama je najmlađi prvak drame tog teatra. Za svoj umetnički rad dobio je brojna priznanja. Dobitnik je dve Sterijine i dve nagrade “Raša Plaović”. Široj publici je najpoznatiji po ulozi Vlade u TV seriji Nepobedivo srce, kao Đorđe Katić u serijalu Koreni i kao Ante Vrban u antiratnom filmu Dara iz Jasenovca. Igrao je u filmovima Đavolja varoš, Jesen stiže, Dunjo moja, Hamlet kao i u serijama: Zvezdara, Meso, Kosti, Državni službenik, Senke nad Balkanom i Junaci našeg doba.

 

INES TANOVIĆ

REDITELJKA, BOSNA I HERCEGOVINA

 Rediteljka, scenaristkinja i producentkinja Ines Tanović (1965) rođena je i odrasla je u Sarajevu. Diplomirala je dramaturgiju na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu. U dva mandata bila je predsednik Udruženja filmskih radnika BiH, a trenutno je direktor Filmskog centra Sarajevo. Napisala je i režirala nekoliko kratkih i dokumentarnih filmova, a u igranom filmu ističu se bosanski deo u omnibusu Neke druge priče (2010) i njen debitantski film Naš svakodnevni život (2015), pohvaljen od kritičara, koji je, osim što je dobio sredstva Eurimagesa, vrlo uspešno prikazivan na brojnim festivalima širom sveta. Pre dve godine završila je igrani film Sin koji je prikazan na više od 20 međunarodnih festivala, među kojima i na beogradskom FEST-u 2020. godine.

 

DUBRAVKA KOVJANIĆ

GLUMICA, SRBIJA

Dubravka Kovjanić je rođena 1979. u Beogradu. Diplomirala je glumu na Akademiju umetnosti u Novom Sadu, u klasi prof. Bore Draškovića. Igrala u većini beogradskih pozorišta, u predstavama: Sanjari, Otelo, Natan Mudri, La Strada, Banat, Zašto je poludeo gospodin R?, Dečak s koferom, Dom Bernarde Albe, Magično popodne... Igrala je u filmovima Kelti, Mrak, Paradigma, Strano telo, Otadžbina… kao i u TV serijama: Tajkun, Močvara, Porodica, Koreni… Radi i kao docent na Fakultetu savremenih umetnosti u Beogradu.

 

ZAHARIJAS MAVROIDIS

REDITELJ, GRČKA

Zaharijas Mavroidis je rođen u Atini. Studirao je arhitekturu i dramske umetnosti. Bio je učesnik Berlinale i Sarajevo Talent Campusa. Od 2006. radi kao reditelj i scenarista na filmu i televiziji. Njegov debitantski igrani film, komedija Vodič (2011), prikazan je na više od 20 filmskih festivala. Vrlo cenjen dokumentarac Across Her Body završio je 2018. godine. Njegov drugi igrani film, Otpisan (2019) premijerno je prikazan u takmičarskom programu 60. Međunarodnog filmskog festivala u Solunu, gde je osvojio priznanje mladog žirija i nagradu publike, a zatim na beogradskom FEST-u prošle godine, u Glavnom takmičarskom programu.

 

DANE KOMLJEN

REDITELJ, SRBIJA

Dane Komljen je rođen u 1986. u Banjoj Luci. Završio je filmsku režiju na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu i postdiplomske studije na francuskoj školi Le Fresnoy, kao i na Universität der Kunste u Berlinu. Njegovi kratki filmovi prikazivani su na mnogobrojnim festivalima i nagrađivani u Kanu, Lokarnu, Roterdamu, Marseju, Sarajevu i Linkoln centru u Njujorku, uključujući i nominaciju za Evropsku filmsku nagradu. Njegov prvi dugometražni film Svi severni gradovi (2016) je nakon premijere u Lokarnu prikazan na više od 60 festivala u čitavom svetu, distribuiran je na platformi Mubi i u bioskopima u SAD.

Uz posebnu zahvalnost prijatelju

 
MEDIJSKI PARTNER