Jezik

eng

Pratite nas

Žiri nagrade kritičara “Nebojša Đukelić“

VLASTIMIR SUDAR 
TEORETIČAR FILMA, REDITELJ, HRVATSKA, PREDSEDNIK ŽIRIJA 

Vlastimir Sudar je filmski pisac, reditelj i pedagog, koji je diplomirao u Londonu na poznatom Central Saint Martins fakultetu za umetnost i dizajn. Njegov diplomski kratki film “Out” je prikazan 1997. u Centru za savremenu umetnost u Barseloni. Po završetku studija snimio je nekoliko kratkih filmova koji su prikazani na festivalima, najčešće u Londonu, Berlinu i Madridu. Koautor je i producent igranog filma “Granice, kiše” (2018), koji je prikazan na 30 festivala i osvojio 13 nagrada, uključujući za najbolji film i režiju. Doktorirao je 2007. u Škotskoj na radu Aleksandra Saše Petrovića, a knjigu baziranu na doktoratu “A Portrait of the Artist as a Political Dissident”, objavio je Intelekt iz Bristola 2013, a u prevodu autora i Filmski centar Srbije 2017. godine. Predavao je istoriju i teoriju filma na Univerzitetu umetnosti u Londonu, Goldsmits koledžu, Oksford Bruks univerzitetu, a trenutno na Kingston univerzitetu u Londonu. Objavio je niz eseja uglavnom o balkanskom filmu, a povremeno piše i za filmski magazin Sight and Sound.

DANIEL RAFAELIĆ
FILMSKI KRITIČAR I ISTORIČAR, HRVATSKA

 Daniel Rafaelić (1977) je istoričar filma, egiptolog i filmski kritičar. Autor je knjiga “Kinematografija u NDH” (2013) i “U senci piramida: Drevni Egipat u filmu” (2021). Koautor je “Orsona Velsa na Hvaru” (2018), “Hramovi oteti Nilu” (2019) i za Univerzitet Kembridž knjige “A History of World Egyptology” (2021). Dugogodišnji je predavač na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, bivši direktor Hrvatske kinoteke i direktor Hrvatskog audiovizualnog centra. Scenarista je i reditelj dokumentarnog filma “Druga strana Velsa” (2005), premijerno prikazanog na Filmskom festivalu u Lokarnu. Jugoslovenska kinoteka nagradila ga je za “doprinos filmskoj umetnosti”.

MIROLJUB STOJANOVIĆ
FILMSKI KRITIČAR, SRBIJA 

Miroljub Stojanović je rođen 1958. godine. Završio je studije svetske književnost na Filološkom fakultetu u Beogradu. Bavi se filmskom kritikom, esejistikom i istraživanjima. Radove je objavljivao u više od 40 časopisa, dnevnih novina i periodičnih publikacija, a izvornim radovima zastupljen je u dvadesetak filmskih knjiga. Tekstovi o filmu su mu prevedeni na šest jezika, a bogatu bibliografiju upotpunjuju brojni TV i radio nastupi, predavanja i tribine. Bavljenje azijskim filmom i azijskim kulturama (boravio u 24 azijske zemlje) u žiži je njegovih interesovanja godinama unazad (s posebnim akcentima na indijskom i japanskom filmu). Urednik je izdavačke delatnosti u Filmskom centru Srbije. Dobitnik je nagrade za filmsku kritiku “Nebojša Popović” za 2020. godinu.
 

Uz posebnu zahvalnost prijatelju

 
MEDIJSKI PARTNER